K A N T J I L

Koloniale geschiedenis is nooit zo aan jou verteld op school.

https://kantjil.diaryland.com

All my writings and photo's are not to be copied or rewritten in any form-partially or totally without my expressed written permission.
[email protected]

BERSIAP

Inleiding:

De Bersiap-periode was een gewelddadige periode in de Indonesische geschiedenis die duurde van ongeveer oktober 1945 tot begin 1946. Na de capitulatie van Japan op 14 augustus 1945 ontstond een gezagsvacum in het toenmalige Nederlands-Indie.

Politieke activisten grepen de kans om de koloniale banden met Nederland te verbreken en op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijkheid van Indonesie uitgeroepen door Soekarno en Hatta.

Toen Nederland zijn gezag over de archipel wilde herstellen kwam het op een aantal plaatsen tot gewelddadigheden, waarbij met name onder Indo-Europeanen en Chinezen vermoedelijk enkele duizenden doden zijn gevallen.

Kolonisten van zuiver Nederlandse afkomst (Totoks) zaten nog in Japanse burgerinterneringskampen, door de Japanners aangeduid als beschermde wijken, waardoor onder hen relatief weinig slachtoffers zijn gevallen.

Bersiap was de strijdkreet van nationalistische Indonesische jongeren (Pemoeda's) bij deze Indonesische revolutie. De twee betekenissen zijn "wees paraat!" en "Geeft acht!".

De Indonesische premier Sjahrir heeft een einde weten te maken aan deze periode van gewelddadigheid.

In 2005 werd alsnog door de Nederlandse regering de datum 17 augustus 1945 erkend als de officiele begindatum van de onafhankelijkheid van Indonesie.

------



De geschiedenis leert dat de Nederlanders en andere Europese volkeren, die hun macht wilden handhaven over het rijke Indonesie, in staat waren eeuwenlang hun koloniale heerschappij uit te oefenen dankzij de taktiek van het zaaien van tweedracht tussen de etnische groeperingen van Indonesie.

De geschiedenis getuigt ook van het geweld van de Japanse overheersing van Indonesie om zijn tirannieke bewind mogelijk te maken, dat gecamoufleerd werd door het lied over de Japans-Indonesische gelijkheid van een luid zingend koor, dat verkondigde dat Indonesie een broedervolk is van Dai Nippon.

De geschiedenis getuigt ook van Soekarno en zijn pro-republikeinse aanhang, deze Soekarno die Indonesie een burgeroorlog aan het opdringen was onder de camouflage van 1 Indonesie, 1 volk, vrijheid voor het Indonesische volk; de bersiap was geboren.
Zijn werkelijke bedoeling was eigenlijk het verwezenlijken van het Majapahit- rijk om het Indonesische volk te koloniseren.

Als je een nauwkeurige studie maakt van het Majapahit-rijk zal je er achter komen dat de strijd die Majapahit voerde geen strijd was om onafhankelijkheid, maar een strijd om macht, een strijd om een imperium, om heel Indonesie te beheersen en te overheersen.

Soekarno was in feite een nihilist, een visionair die droomde over de realisering van de imperialistische ambities van Majapahit.

Soekarno en zijn Majapahistische groep hadden een goed argument gevonden voor de verwezenlijking van het idee van de Majapahit-overheersing door listig gebruik te maken van de tragedie van het buitenlands imperialisme in Indonesie en door te spreken over Nationale onafhankelijkheid en over voorspoed en welvaart van de hele Indonesische natie, zoals was vastgelegd in de proclamatie van 17 augustus 1945.

Het is zeker waar dat deze proclamatie van 17 augustus aanvaard werd door alle etnische groeperingen van Indonesie als de onafhankelijkheidsproclamatie van het Indonesische volk om zichzelf van de Nederlandse overheersing te bevrijden.
Maar aan de andere kant kwamen ook al deze etnische groeperingen in opstand tegen deze proclamatie van 17 augustus 1945.
Deze etnische groeperingen voelden zich niet als een volk dat afstamde van Majapahit en wilden dus helemaal niet de imperialistische aspiraties van Majapahit verwezenlijken.

Vanaf het allereerste begin, van voordat de Portugezen, de Spanjaarden, de Hollanders, de Engelsen, de Japanners en welke vreemde natie ook die Indonesie koloniseerden, bezaten alle Indonesische etnische groeperingen hun eigen onafhankelijke staat, met hun eigen territoriale grenzen en soeverniteit.

De bersiapperiode die op 17 augustus 1945 begon was geen Indonesische nationale strijd, geen Nationale revolutie, maar een uitbarsting van vrijheidsverlangens van alle Indonesische etnische groeperingen.
Het was een revolutie van alle etnische groeperingen gezamenlijk, die zich spontaan wilden bevrijden van de onderdrukking van het Indonesische feodale stelsel en van de Koloniale overheersing door Holland en Japan.


De bersiap had dus tweeerlei doel;
1.zichzelf bevrijden van het Indonesische feodale stelsel

2.zichzelf bevrijden van de koloniale overheersing
Etnische groeperingen in Indonesie wilden hun eigen onafhankelijke staat en wilden niet onder Soekarno en zijn Majapahit-rijk dienen.

Daarom:
-organiseerde de Islamitische gemeenschap van Indonesie een strijd op eigen houtje.
-organiseerden de Indonesische communisten hun eigen strijd
-proclameerden de leiders der Zuid-Molukken de onafhankelijkheid van het gebied der Zuid-Molukken.
-werd aan Indonesie een burgeroorlog opgedrongen.

Soekarno en de zijnen hebben het recht op onafhankelijkheid van de andere Indonesische groeperingen op cultureel, politiek en economisch gebied geschonden.


De bersiapperiode is traumatisch geweest voor de Nederlanders, de Indische Nederlanders in het bijzonder.
Nog steeds zijn deze traumatische ervaringen van de bersiapperiode vernietigend werkzaam in de mensen die dit hebben meegemaakt.

Maar degenen die ook nog steeds lijden t.g.v die onafhankelijkheid zijn de Indonesiers zelf, Zij worden in feite nog steeds overheerst.
De etnische groeperingen van Indonesie hebben nog steeds geen onafhankelijkheid, geen souverniteit.

bron: Hua Yi

Hieronder uit:
bron: Achter het bamboegordijn van Karel Snijtsheuvel

De Indisch Nederlandse bevolkingsgroep heeft sinds het begin van de Pacific oorlog tot vlak na de tweede politionele actie 60.000 zielen verloren aan de strijd op het veld, slavenarbeid,molestaties,gijzelingen en andere oorlogshandelingen.
Dit is meer dan er Amerikaanse soldaten gesneuveld zijn in de gehele tweede wereldoorlog.
De groep verloor dus 20% op haar totale aantal.
Nog tragischer is het, dat de doorsnee Nederlander hier niet me bekend is, noch is hij dit met de tragische gevolgen van de bersiap-amok van de extremisten.

De bersiap periode


De atoombom op Nagasaki maakte een einde aan het ideaal van een Aziatische wereldmacht, onder supervisie van Dai Nippon(Japan).
Met de capitulatie van Japan kreeg het 25ste Japanse leger van het geallieerde opperbevel de opdracht om in Indonesie orde en rust te bewaren daar de overwinnaars niet bij machte waren om de overwonnene gebieden terstond te bezetten (een zonderling bevel).

De geallieerde troepen die de taak van de Japanners zouden overnemen waren de Britten die een herstel van een Indische archipel met al haar rijkdommen onder Nederlandse leiding een doorn in het oog was.
Dan waren er de Amerikanen die tegen beter weten in de DJokja republiek verklaarde tot verpersoonlijking van de vrijheidsdrang van 70 miljoen Indonesiers. (hierbij vergat Amerika het zoek maken van zijn eigen indianen).

Dit had tot gevolg dat het Nederlandse leger verboden werd voet aan wal te zetten van Indie.
Er ontstond een gezagsvaccuuum.
De Engelsen deden van bitter weinig tot helemaal niets en de Japanners droegen hun wapens bij duizenden over aan de republikeinse vrijheidsstrijders, wiens leiders aangemoedigd door het uitblijven van de Nederlandse troepen- een demagogische campagne begonnen.

Verslag opgesteld door Rinus Walangitang, geheim spion van de Nederlandse inlichtingendienst (I.V.G.), gedateerd op 23 october 1946:
"...een jaar na de capitulatie van Japan zijn duizenden Japanse soldaten nog niet ontwapend.
Deze leiden de troepen van Djokja op, velen der Japanners hebben Indonesische namen aangenomen en doen thans actief dienst in het leger van de republiek, vooral geldt dit voor alle Japanners die ongetwijfeld voor oorlogsmisdaden terecht zullen moeten staan..."

Op het smeulend vuur van de Indonesische Belandahaat -in 3 en een half jaar tijd door Sukarno en de Japanners opgevoerd- werd rijkelijk olie geworpen.
Het oproer brak los.
Het was van een ongekend fel en wreed karakter.
Vooral de Indische Nederlander moest het ontgelden.

De razenden menigten, dermate opgezweept stroopten de velden en dorpen af op zoek naar prooi.
Zij vonden duizenden ondervoede Indisch Nederlandse vrouwen en kinderen, die reeds jarenlang door geinterneerde of gesneuvelde echtgenoot, vader en broer waren verlaten.
Deze vrouwen en kinderen waren onbeschermde lammeren in een stal van bloeddorstige wolven.
De molestaties vervulde zelfs de Japanners met afgrijzen.
We noemen slechts de gemutileerde, aan houten kruisen doodgemartelde stoffelijke overschotten van vrouwen en kinderen, afdrijvend met de stroom der grote rivieren: Het water was rood van het bloed.

Tenslotte kwam ook aan de Engelse bezetting van Indonesie een einde en circa 50.000 Indische Nederlandse militairen- weer gewapend en getraind- keerden van het krijgsgevangenkamp terug.
Berucht werd de Indisch Nederlandse gevechtseenheid Gadjah Merah (rode olifant).
Het Nederlandse oppercommando kreeg grijze haren van dit korps, want binnen een week na de landing werden er door de Gadjah Merah meer dan 160 hevige, niet-bevolen, schietpartijen gehouden, waarbij duizenden Indonesiers het leven lieten.
En dit was nog niet alles: de Indisch Nederlandse burgers, vooral de jongens die de massa-amok van nabij leerden kennen en juist op het nippertje hadden weten te ontvluchten, gingen de strijd aan op eigen houtje.

Tijdens de politionele acties zijn naar schatting tegen 1 vermoorde Indische Nederlander, 1 dozijn Indonesiers om hals gebracht.
Nederland werd uiteindelijk geprest om de aftocht te blazen.



Batja dan megerti sedjarah Indo dan Maluku jg terlambat di tanah orang !

Geschreven en © kantjil 2020


Contact kantjil

[email protected]
HORMAT

Mijn brief van Tweede generatie voor de Eerste generatie Indische Nederlander

Indisch-As keluarga

masuk dengan kuntji

G E D I C H T E N

Kantjil's Gedichten

Bersiap

Het verzwegen,weggestopt, diep trauma genaamd 'Bersiap'

Wat is Indisch ?

Wat betekend 'Indisch zijn' ?

15 Augustus herdenking

Als de werkgever geen vrij geeft voor de 15 augustus herdenking

Excuus majesteit ?

Majesteit, vergeet het excuus !

Jij hoort hier niet !

Maar waar dan wel ?